diumenge, 17 d’abril del 2016

La revisió dels quatre mesos i l'alimentació complementària I

L’objectiu inicial d’aquest bloc era compartir la meua experiència de criança, especialment quant a l’alimentació complementària, ja que sembla ser un dels grans cavalls de batalla dels pares i pediatres preocupats pel normal desenvolupament dels xiquets.
Doncs bé, sembla que ens ha arribat eixe temut moment. Sembla, però no. Comencem pel principi: l’OMS, l’AEP, UNICEF, etc recomanen, com ja he dit en altres ocasions, lactància (preferiblement materna) exclusiva durant els sis primers mesos de vida. Però vet aquí que fa dues setmanes anàrem a la revisió dels 4 mesos i eixírem de la consulta amb dues perles que ja em diràs com ens mengem. En primer lloc, basant-se en els famosos percentils, ens diuen que la xiqueta està una mica per damunt del pes que li toca, quan li dic que està amb lactància materna exclusiva (i, per tant, no sé quant menja), ens mira sorpresa i ens aconsella “que la mamà no siga tan generosa”. Com?? Què faig, a meitat de presa li lleve la mamella i li dic “Melina, ja has acabat, t’hem de posar a dieta perquè et passes una mica de pes”?
Els percentils estan molt bé per tenir una idea general de com ha de ser l’evolució de creixement dels xiquets (en alçada i pes), però no admetre la més lleugera desviació de la línia que li correspon, com si no foren persones, sinó maquinetes programades per a guanyar x centímetres i x grams per setmana, és una bogeria. Quan vaig consultar a un pediatra de la meua confiança, em contestà que hi ha xiquets que engreixen molt ràpidament i després s’estanquen i creixen, i altres que ho fan tot a poc a poc, però en qualsevol cas, que no faça massa cas del comentari de la meua pediatra i continue donant-li a demanda, que és com s’ha de fer.
El segon regalet que ens feren va ser un full amb les indicacions per començar amb l’AC. Si als sis mesos hi ha altra revisió, per què no s’esperen a donar-la en eixe moment i verificar primer si la xiqueta està preparada per començar amb els sòlids? En els papers aquestos, uns fulls fotocopiats amb aspecte de ser prou antics (de fet, l’adreça del centre de salut que hi apareix és la de l’anterior ambulatori, que fa ja al voltant de sis anys que es canvià d’ubicació), ens donen una sèrie d’indicacions “d’educació per a la salut” com ara posar a dormir el xiquet en la seua habitació abans dels cinc mesos. No entenc massa per què el pediatra m’ha de dir, com a consells per a un xiquet sa, on ha de dormir la meua filla. Si està sana, serà que no ho estem fent malament, siga quina siga la nostra opció, no?




I anem a les indicacions de l’AC. Copie textualment:

“0-6 mesos: lactància
5 mesos: cereals sense gluten; suc de taronja; entre el 5é i el 6é mes s’ha de canviar a la llet de continuació.
5 mesos i mig: fruites (excepte maduixes i bresquilles)
6 mesos: pollastre, verdures…”

Sóc jo, o aconsellar “lactància exclusiva fins els sis mesos” i “pastetes de cereals als 5 mesos” és una incoherència? Després, aconsellen introduir els cereals espessint el biberó del desdejuni. I si s’alimenten amb lactància materna, se suposa que ens hem de traure llet, espessir-la amb cereals i donar-li-la amb un biberó? Ens hem tornat bojos?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada